INTERNET TV TELEFONOVANIE
 
FIRMY
 
Ďalšie informácie
Môj RadioLAN WebMail

NEBEZPEČENSTVO NA INTERNETE NA VÁS ČÍHA ZA KAŽDÝM ROHOM

Vznik internetu bol jednoznačným míľnikom celého ľudstva a existenciu bez neho si už nedokážeme ani predstaviť. Každodenne nám slúži na rôzne aktivity ako pozeranie, surfovanie, sťahovanie, ale aj vzdelávanie, či prácu. Internet má síce nespočetne veľa výhod, nesmieme ale zabúdať na riziká a nebezpečenstvá, ktoré vám na internete hrozia. Radi by sme vám teda ako internetový poskytovateľ ukázali, čo na vás na internete číha a ako sa preventívne vyhnúť neželaným následkom rôznych číhajúcich hrozieb.

 

1.     Hoaxy

Prístup k internetu má v dnešnej dobe viac ako polovica obyvateľstva celej zeme. Tento fakt je, samozrejme, obrovskou výhodou a obrazom technickej vyspelosti planéty. Na druhej strane ale používanie internetu nie je nijako obmedzované a tým pádom si môže napísať hocikto čo chce a kedy chce. Na tom by nebolo nič zlé, ak by si niektorí ľudia nevymýšľali rôzne nepravé informácie, ktoré môžu inému poškodiť, až ho ohroziť napríklad na zdraví. Takéto falošné správy voláme hoaxy a aj keď tak spočiatku môžu vyzerať len ako obyčajné klamstvá, nie je to tak. Sú známe prípady, kedy ľudia zomreli po vypití dezinfekčného prostriedku, pretože si niekto vymyslel, že slúži ako prevencia proti nakazeniu sa vírusom Covid-19. Chceli by sme vám preto odporučiť, aby ste si všetky informácie overovali a čerpali najmä zo všeobecne dôveryhodných zdrojov. Môžete tým zabrániť vlastnému nebezpečenstvu a ohrozeniu ostatných.

 

2.     Online podvody

Na internete nájdete mnoho možností ako zarobiť. Niektoré ponuky sú dokonca do očí bijúce. A viete prečo? Pretože mnoho z takýchto ponúk sú obyčajné podvody, alebo aspoň určite nie sú také, ako vyzerajú. Nikto vám nedá zarobiť si napríklad 3 000 eur mesačne za nič nerobenie a tak to naozaj je. Napísal vám niekto, že ste jediným dedičom miliónov po nigérijskom kráľovi? Jasný podvod. Predávali ste niekedy niečo na internete a napísal vám niekto lámanou slovenčinou, aby ste mu poslali peniaze dopredu za poštovné a pre tovar si príde určitá kuriérska služba, ktorá vám vyplatí celú sumu a aj niečo na vyše? Aj toto je podvod. Odporúčame vám, aby ste na internete nedôverovali cudzím ľuďom a od všetkého podozrivého radšej ustúpili.

 

3.     Hacking

Hackovanie má mnoho podôb. My sa ale pozrieme na hackovanie ako zločin, ktorý slúži na narušenie počítačových sietí. Pri takomto narušení dochádza k úniku osobných údajov, krádeží finančných prostriedkov, prevzatiu citlivého materiálu z PC, či jeho úplne zablokovanie. Hackerským útokom na vaše zariadenia môžete predchádzať tým, že budete používať dostatočne silné heslá, neklikať na podozrivé internetové odkazy, či používať kvalitné antivírusové softwéry.



4.     Phishing

Phishing je typ počítačového útoku, kde podvodník vezme identitu určitej firmy, či korporácie (napr. banky) a pod jej menom rozposiela podvodné maily, pričom sa snaží z ich užívateľov získať neoprávneným spôsobom údaje ako heslá, používateľské mená a iné, ktoré neskôr môžu zneužiť. Je preto dôležité, aby ste v prípade podozrivého e-mailu napríklad od vašej banky skontrolovali ich web, či sociálne siete, či o niečom podobnom už neinformovali. Taktiež by ste mali o daných e-mailoch kontaktovať priamo spoločnosť, či sú dané maily pravdivé, prípadne ich informovať o možnom zneužití identity a jeho zamedzeniu v budúcnosti.



5.     Kyberšikana

Často sa hovorí, že na internete je aj ten najväčší introvert hrdina, ktorý sa vyjadruje ku všetkému. Nad takýmito ľuďmi ale často mávnete rukou a zasmejete sa. Sú ale ľudia, ktorí v online priestore doslova šikanujú druhé osoby rôznymi hanlivými komentármi, správami a urážkami. Často sa stretávame aj s prípadmi, kde sú obete kyberšikany prenasledované v online priestore, či sa im páchateľ vyhráža a vyslovene im rôznymi praktikami ničí psychiku. V krajných prípadoch ľudia vystavovaní kyberšikane môžu prepadnúť až k samovražedným sklonom. Dávajte si preto pozor s kým sa na internete stretávate, či sa zoznamujete. Nikdy nikomu neposielajte vaše fotografie, či iný osobný obsah, ktorý by mohol byť v budúcnosti predmetom vydierania, či inej formy kyberšikany.



6.     Používanie sociálnych sietí a škodlivý obsah

Sociálne siete sú skvelým spôsobom, ako ostať v kontakte s viacerými ľuďmi, ukázať sa a pozrieť si, ako žijú ostatní bez toho, aby ste sa museli s každým jedným rozprávať. To, čo je výhodou môže byť zároveň ale aj nevýhodou. Okrem toho, že sú sociálne siete úzko spojené s kyberšikanou, majú aj iné úskalia. Všetko, čo na sociálne siete dáte je automaticky verejné a môže to byť zneužité. Pri zlom zabezpečení sa vám môže do konta nabúrať prakticky hocikto a vidieť vaše správy a citlivý obsah. Ak niekto, kto vás pozná vidí, že ste s celou rodinou na dovolenke, nič im nebráni vám, napríklad, vykradnúť dom. Rizík sociálnych sietí je mnoho a preto vám odporúčame zvážiť, čo na ne uverejňujete a čo na nich robíte.



7.     Grooming

Grooming je jedno z najväčších a pre ľudí najmenej akceptovaných nebezpečenstiev v online priestore. Ide o pojem, ktorým označujeme chovanie jedincov, ktorí nadväzujú priateľské vzťahy na internete s deťmi s cieľom ich sexuálneho, či iného zneužitia. Nemusíme zachádzať do detailov, aby ste si vedeli predstaviť následky a hrôzu takýchto činov. Preto vám odporúčame, aby ste kontrolovali to, čo vaše deti robia na internete, používali rôzne zabezpečovacie systémy a hlavne obmedzili čas, ktorý vaše ratolesti na internete strávia.



8.     Závislosti

Áno, aj závislosť na rôznych internetových platformách môže byť nebezpečná. Nezáleží na tom, či je to závislosť na sociálnych sieťach, hrách, stránkach pre dospelých, či iných. Každá závislosť vám môže okresať zdravý pohľad na svet, žitie vo virtuálnom svete bude pre vás prednejšie ako v realite a taktiež vám môže poškodiť vašu psychiku. Preto si stanovte čas tak, ktorý strávite na internete a ktorý, napríklad, s vašimi blízkymi, pretože všetkého veľa škodí.